Agenda
Loterij
Jantje Beton


Sponsors
Lid worden
Sponsoring Rabobank
Welkom op de website van Drumaedam
Informatie
Drumband
Majorettes
Verjaardagen
Trainingen
Repetities
Boekingen
Contactformulier
Drumband

 

... lees verder drumband


  

Ga terug

Drumband &

Showgroep "Edam"

Menu

De laatste jaren zijn er opnieuw spectaculaire veranderingen in het instrumentarium: de meeste drumbands zijn tegenwoordig eerder malletbands (ook wel Melody Percussion Ensembles genoemd).

Het woord mallet is afkomstig uit het engels en betekent: hamer. Het refereert aan de stokken waarmee de instrumenten bespeeld worden.

Het instrumentarium van een malletband bestaat uit:

 • Kleine trom met woodblock
 • Grote trom
 • Tenor trom
 • Claves
 • Bekken (Cynbal)
 • Beatring (Tamboerijn)
 • Bongo's
 • Timp toms (3-, 4-, 5- en 6-vellig)
 • Marchingbell (Lyra)
 • Xylofoon
 • Marimba


Idiofonen

Idiofonen zijn muziekinstrumenten gemaakt van materiaal dat van nature klankrijk is. Idio- is afgeleid van het Griekse διος (idios) dat "zelf, eigen" betekent. Idiofoon verwijst daarmee naar de eigen klankrijkheid van het muziekinstrument.


- Lyra is een metallofoon. Die veel lijkt op het glockenspiel. Een lyra heeft een U-frame, ook wel liervorm genoemd. Aan dit U-frame is een draagstang aanbevestigd. De lyra is voorzien van vijfentwintig lichtmetalen klankplaten. Tegenwoordig wordt, bijvoorbeeld in malletbands, steeds meer gebruikgemaakt van glockenspiels die horizontaal worden gedragen. Dit zijn de zogenaamde marching bells.

- Xylofoon is een muziekinstrument behorend tot het gestemd slagwerk dat bestaat uit een reeks houten staven die zijn opgehangen aan een op een frame gespannen touw. De naam komt van het griekse xylos, dat 'hout' betekent. Onder iedere toets kan een resonator hangen om de grondtoon te versterken. Omdat de toonhoogte (onder andere) afhangt van de lengte van de toets zijn de laagste toetsen veel langer dan de hoogste (hetzelfde geldt voor de resonatoren).

- Marimba is een aan de xylofoon verwant muziekinstrument uit de familie der idofonen. Marimba's hebben net als de xylofoon houten staven/toetsen


Membranofonen

Membranofonen zijn muziekinstrument waarbij het geluid wordt geproduceerd door een gespannen vel (membraan) in trilling te brengen.


- Kleine trom (ook wel, uit het Engels: snaredrum) is een muziekinstrument dat bestaat uit een ketel klankkast, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Op het resonantievel kan een snaarmat (van ijzer of van nylon) (snaren) worden gedrukt waardoor de kleine trom een scherp geluid produceert. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken, maar soms ook met bijvoorbeeld brushes (uitschuifbare kwasten met meerdere dunne metalen uiteindes).

De grote variant van de kleine trom is de paradetrom. Deze wordt vooral gebruikt door drumbands, fanfares en malletbands. Doordat deze variant een diepere ketel heeft, is de paradetrom iets beter geschikt voor in de open lucht. De trom produceert namelijk meer volume.

- Grote trom of Turkse trom (italiaans: Gran Cassa) is slagwerk uit de groep der membranofonen. Het instrument bestaat uit een holle cilinder van ca. 70 tot 100 centimeter doorsnede en in de regel zo'n 40 tot 50 centimeter diepte dat aan een of beide zijden is bespannen met slagvellen.

- Tenortrom is een membranofoon muziekinstrument dat bestaat uit een diepe ketel, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). De trom heeft geen snaarmat zoals een kleine trom. De tenortrom wordt met een ander type mallet bespeeld dan de kleine trom. Namelijk met een kunststof of houten stok, met op het eind een vilten bol.

- Bongo's zijn kleine handtrommels die meestal per twee aan elkaar hangen en samen bespeeld worden. Bij drumbands en malletbands worden de bongo's opgehangen aan de kleine trom en worden bespeeld met mallets.

- Timp toms zijn membrafone muziekinstrument die gebruikt worden in muziekkorpsen, zoals mallets en drum & Bugle corps. Ze bestaan uit drie of meer enkelvellige, naast elkaar geplaatste, trommels, verschillend in grootte, bespannen met een olievel. Het geluid is diep en door de verschillende groottes van de trommels kan een timp tom verschillende toonhoogtes produceren. De naam van het instrument wordt soms afgeleid van het aantal trommels dat het bevat: Trio, Quad, of Quint. De timp toms worden bespeeld met mallets.

Achtergrond